ŽKK Radnički proslavio 50 godina postojanja

Svečanim prijemom, dodelom plaketa i zahvalnica, Ženski košarkaški klub „Radnički“ obeležio je pola veka postojanja.

Za 50 godina rada ovaj klub zabeležio je mnogo uspona i padova, medalja i borbi za plasmane u svim ligama.

Najveći uspeh kluba je, taj što je uticao na razvoj sporta i popularizaciju ženske košarke u Kragujevcu i Srbiji.

Svečanosti povodom jubileja prisustvovali su predstavnici Grada, Košarkaškog saveza Srbije, sadašnji i bivši treneri, košarkašice, prijatelji kluba kao i najbolja košarkašica Srbije, Kragujevčanka Jelena Milovanović.

Ženski košarkaški klub Radnički osnovan je 1967. godine uz saglasnost sportskog društva Radnički.

Devojke su na teren izašle pod vođstvom Stevana Žilovića i trenera Jovana Antića.

Bio je to trnovit put od dna ka začelju kako tabela, tako i kragujevačke ženske košarke.

Od 1971. godine počinje rad sa mlađim kategorijama, da bi u najvišem stepenu takmičenja Kragujevčanke zaigrale u sezoni 1975-76.

U staroj SFRJ još tri puta zaigraće u Prvoj ligi. A onda su stigle devedesete kada je klub skoro bio ugašen. Spasilo ga je troje Kragujevčana, počevši od nule.

Danas je ženski košarkaški klub Radnički mesto na kome se živahno za narandžastom loptom jure rezultati, ali i snovi da se dostigne slava već priznate najbolje srpske košarkašice Jelene Milovavnović.

Jubilej je obeležen uz podsećanje da su za pet decenija brojne gereracije nekadašnjih košarkašica, danas ostvarenih žena, majki, uticale da ženska košarka živi, traje, igra i proslavlja kako u gradu tako i Srbiji.

Nacionalni košarkaški savez sa posebnim poštovanjem dočekuje nove naraštaje pod okrilje reprezentacije. Pre tri godine sa tadašnjom postavom ovaj klub bio je prvak Srbije.

Svečanim prijemom u Hotelu Kragujevac obeležen je značajni jubilej. Bila je to i prilika da se klub oduži najzaslužnijim prijateljima ovog sporta.

Plakete i zahvalnice dodeljene su: Gradu Kragujevcu, Košarkaškom savezu Srbije, Rajku Levajcu, Ljubinki Lekić, Miroslavu Rankoviću, Kazimiru Petroviću, Regionalnom košarkaškom savezu ali i Jeleni Milovanović najboljoj srpskoj košarkašici i vođi reprezentacije.

About The Author

Related posts